Opskrifter

Rygeost med fennikel og bønner

Rygeost, laves som udgangspunkt af et syrnet mælke produkt. Traditionelt, syrner man skummetmælk, men jeg tager gerne et lidt federe produkt, f.eks. ymer. Nogle beskriver også brug af osteløbe, der giver en mere fast ost. Men da det holder nogen tilbage, fordi det er lidt svært at skaffe, så bruger jeg det ikke.

Når osten er røget, krydres den traditionelt med kommen. Men her er det oplagt at bruge fennikelfrø.

Nogen har en fin ovn, eller opstilling med betonrør og fliser. Personligt bruger jeg modellen med en grillstarter. Så kan alle være med.

Så sådan gør jeg:

En ½liter ymer drænes i et klæde i en 7-8 timer. Du står nu med en frisk ost, der kan vendes over på en lille rist. Jeg har lavet en selv af lister, men en sigte eller andet trådnet kan bruges.

En grillstarter stoppes med halm (jeg bruger havrehalm, fordi jeg har adgang til det), og der tændes nedenfra. Hvid dejlig røg, stiger nu op, og osten placeres oven over. lad den ryge 5-6 minutter.

Kommer der flammer flyttes osten, og de kvæles med en håndfuld brændenælder, hvorefter osten sættes tilbage.

Osten vendes over på en tallerken, så man kan se det flotte mønster og drysses med salt og fennikelfrø.

Hertil:

Et par håndfulde kidneybønner mases let med bagsiden af en ske, og blandes med olivenolie, citronsaft, salt og peber.

på en mandolin, snittes frisk fennikel fint. Giv lidt citron og salt til, for at “brække” strukturen i grøntsagen lidt ned.

Der næst deles en avocado eller to i stykker, der får en tur på en varm pande, så der lige kommer fine brune kanter på. Jeg plejer at vende dem i olivenolie inden, og bruger så en tør pande. Det er lidt skævt for nogen at stege avocado, og svært hvis den er for blød. men prøv det.