DessertOpskrifter

Nordisk Kheer

Det er absolut en af mine foretrukne opskrifter på en sød ting at afslutte måltidet med. Kheer stammer oprindeligt fra det indiske køkken, hvor kombinationen af en rest ris, mælk og krydderier bliver til en lækker afslutning på måltidet.

Her har jeg brugt byggryn, for at blive i det nordiske, men man kan tænke sig forskellige andre korn, der kan koge ud og tykne.

1 kop kogte byggryn
1 fint revet gulerod
1½ kop vand
3 spsk sukker
Et nip salt
En håndfyld fint hakkede hybenskaller

¼ tsp stødt kanel
3 knuste kardemomme kapsler
1 kop piskefløde

1 ½ skefuld afskallede hasselnødder.
1 spsk tørret kirsebær
1 spsk tørrede tranebær
1 spsk græskarkerner
1 spsk smør

Bland de kogte byggryn, med gulerod, vand, sukker, salt og de finthakkede hybenskaller i en tykbundet gryde. Kog det ved lav varme i en 5-10 minutter. Rør i det undervejs.
Tilsæt kardemomme og kanel og kog videre i 15-20 minutter til det tykner.
Når blandingen tykner, tilsæt fløden, og bring det langsomt i kog, til det har en passende konsistens. Tag det af varmen, og sæt det til siden.

På en pande smeltes smøren, ved middel varme. Tranebær, kirsebær, græskarkerner og nødder, ristes i smøren, så smagen trækker frem og sukkeren i bærrene karamelliserer en smule.

Kheer kan serveres koldt eller varmt. Hæld det i små skåle, og top det med blandingen af nødder og bær.

Grundidéen er at koge en sød grød med fløde og krydderier, og så toppe den .. Altså sødt med sødt på.
Fløden kan erstattes med kokosmælk, og på tur bruger jeg gerne kokosmælk i pulverform og en rest ris eller korn fra et måltid. Således en perfekt ”vildmarksdessert”, der kan ligge i rygsækken ..

Foto:Bibow