Opskrifter

Bean in the Hole

Bean in the Hole, er traditionel ret, i Amerika. Grund tanken, er at man varmer et hul i jorden godt op, til det er fyldt med gløder. Og så bager man gryden med indhold i hullet. Det er rigtig simremad, og simpelt på den gode måde. Jeg laver tit retten om aftenen eller tidlig morgen. Så har man hele dagen til at glæde sig til aftensmaden, der blot skal varmes igennem inden der serveres.

Det er den brune farin eller melasse, der i kombination med sennep giver den karakteristiske smag, så det er et must, man kan variere sine bønner over. Jeg kan godt lide at lave den med kød i, men vegetariske udgaver gør også lykke. Og planlægges retten til sidst på en tur, fungerer den fint med beef jerky. Bønner der koger lidt ud, er bedst. Så brug nogen der ikke har ligget for længe i køkkenskabet.

I en god varm støbejernsgryde bruner jeg 500 g oksekød i klumper i olie. To store løg i grove stykker tilsættes, sammen med 4 nelliker, 2 laurbærblade, lidt stjerneanis og groft malet peber. Når det har gode brune stegeskorper, drysser jeg 3 store spiseskefulde hvedemel på og bruner melet igennem, inden de udblødte og forkogte bønner, hældes ved. Kogende vand tilsættes så det står 2-3 cm over bønnerne.

Så tilsætter jeg 2 store skefuld sennep og en håndfuld hakkede tørrede tomater. Salt og 2 spsk brun farin røres med og retten er nu klar til at komme i hullet, når låget er lagt på.

Da gryden skal dækkes med gløder og jord, kan man med fordel give gryden lidt sølvpapir, så der er helt tæt, inden gryden placeres dybt i hullet. Gløderne og jorden oven på låget lukker varmen nede i hullet, og retten bliver således langtidsbagt. Læg gerne tørv til sidst og marker stedet, så ingen tramper rundt i utide. Kogetiden er minimum 8 timer, og gerne mere

Bønner kan godt have en lidt flad smag, så husk at retten, kan justeres med mere syre, udover den der er i sennepen. Jeg bruger gerne en god æblecidereddike, for at give mere spark i bønnerne, når jeg varmer igennem inden servering.

Jeg bruger 400 g tørrede bønner, der er udblødt og kogt til en god grydefyld.

 

Foto:Bibow